Żłobek oferuje swoim wychowankom cztery posiłki dziennie, które są uwarunkowane czasem pobytu dziecka żłobku. Racje pokarmowe realizowane są w 70% - 75% całodziennej racji pokarmowej rozłożonej na cztery posiłki; śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek. Jadłospisy układane są zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia dzieci (Instytut Żywności i Żywienia 1994r).

 

I Śniadanie

Zawiera:

  • pieczywo pszenne lub mieszane, masło, wędliny, sery, twaróg, jaja, pasty,
  • mleko z dodatkiem produktów zbożowych,
  • ciepły napój (kawa zbożowa, kakao, herbata)
  • dodatkowo warzywa lub owoce

 

II Śniadanie

Łagodzi uczucie głodu przed obiadem, ale nie powinno być zbyt sycące.

Zawiera

  • soki, jogurty, warzywa, owoce lub herbatę

 

Obiad:

Zawiera

  • zupę z dużą ilością jarzyn, natki, nadającej charakterystyczny smak uzależniony od przewagi danego produktu.
  • drugie danie: produkty białkowe (jak mięso, ryby, jaja, ser), węglowodany (jak ziemniaki, kasze, kluski), warzywa w postaci surówek lub sałatek.
  • oraz kompot owocowy.

 

Podwieczorek:

Jest to najczęściej mały posiłek słodki (ciasta, ciasteczka, biszkopty, koktajle, kisiele, budynie oraz świeże owoce, jogurty) lub urozmaicone kanapki celem uzupełnienia wartości energetycznych w ciągu dnia (zazwyczaj po słodkim obiedzie).