1 U – UROZMAICENIE
Oznacza dobieranie do sporządzania posiłków produktów z różnych grup (zbożowych, mlecznych, białkowych, warzyw, owoców, tłuszczów). Dzięki temu dostarczamy organizmowi szeregu składników pokarmowych zapobiegając różnym niedoborom.
2 U – UMIARKOWANIE
Oznacza jedzenie zgodnie z indywidualnym zapotrzebowaniem pozwalającym na zachowanie odpowiedniej masy ciała. Celem dobrze skomponowanej diety jest utrzymanie zerowego bilansu energetycznego, co oznacza, że ilość dostarczanej energii jest taka sama jak jej wydatek. Gdy jemy za dużo w stosunku do naszych potrzeb bilans energetyczny staje się dodatni, dlatego tyjemy, a gdy za mało – ujemny, co sprzyja chudnięciu.
3 U – UREGULOWANIE
Służy zachowaniu częstotliwości i regularności spożywanych posiłków, co pozwala na stałe dostarczanie organizmowi energii i kontrolowanie uczucia głodu. Powinniśmy spożywać względnie stałą wielkość posiłków nie doprowadzając do nadmiernego objadania się.
4 U - UMIEJĘTNOŚĆ PRZYRZĄDZANIA POTRAW
Oznacza wybieranie takich technik kulinarnych, które służą zachowaniu wartości odżywczych użytych surowców i zapewnienie ich właściwej jakości sensorycznej. Najlepszymi technikami kulinarnymi służącymi naszemu zdrowiu jest gotowanie w wodzie, na parze, pieczenie oraz duszenie bez obsmażania i dodatku tłuszczu.
5 U - UPRAWIANIE SPORTU
Różnorodna aktywność fizyczna służy zachowaniu odpowiedniej sylwetki oraz wpływa na nasze samopoczucie. Należy wybierać taki rodzaj aktywności fizycznej, który sprawia nam przyjemność.
6 U - UNIKANIE
Unikanie nadmiaru cukru, tłuszczu, soli, alkoholu i produktów wysoko przetworzonych zapobiega powstawaniu chorób dietozależnych, takich jak: cukrzyca, miażdżyca, choroba niedokrwienna serca.
7 U - UŚMIECHNIJ SIĘ :)
Pogoda ducha, dobre relacje z innymi ludźmi i umiejętność cieszenia się z niewielkich rzeczy sprzyja zachowaniu zdrowia przez całe życie.
Źródło: http://przepisy-dla-dzieci.pl