Żłobek oferuje swoim wychowankom cztery posiłki dziennie, które są uwarunkowane czasem pobytu dziecka żłobku. Racje pokarmowe realizowane są w 70% - 75% całodziennej racji pokarmowej rozłożonej na cztery posiłki; śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek. Jadłospisy układane są zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia dzieci (Instytut Żywności i Żywienia 1994r).
I Śniadanie
Zawiera:
- pieczywo pszenne lub mieszane, masło, wędliny, sery, twaróg, jaja, pasty,
- mleko z dodatkiem produktów zbożowych,
- ciepły napój (kawa zbożowa, kakao, herbata)
- dodatkowo warzywa lub owoce
II Śniadanie
Łagodzi uczucie głodu przed obiadem, ale nie powinno być zbyt sycące.
Zawiera
- soki, jogurty, warzywa, owoce lub herbatę
Obiad:
Zawiera
- zupę z dużą ilością jarzyn, natki, nadającej charakterystyczny smak uzależniony od przewagi danego produktu.
- drugie danie: produkty białkowe (jak mięso, ryby, jaja, ser), węglowodany (jak ziemniaki, kasze, kluski), warzywa w postaci surówek lub sałatek.
- oraz kompot owocowy.
Podwieczorek:
Jest to najczęściej mały posiłek słodki (ciasta, ciasteczka, biszkopty, koktajle, kisiele, budynie oraz świeże owoce, jogurty) lub urozmaicone kanapki celem uzupełnienia wartości energetycznych w ciągu dnia (zazwyczaj po słodkim obiedzie).